Trætte øjne

Sammenhængen mellem trætte øjne og skærmbrug

Får du trætte øjne af dagens mange timer bag en skærm?

De fleste mennesker, både børn og voksne, bruger i dag væsentligt mere tid foran en skærm end for bare 10 år siden. Mange bruger skærme hele dagen på arbejdet eller i skolen, og fortsætter herefter i fritiden i timevis med et stort forbrug af computere, tablets og smartphones.

Blandt børn og unge ses lige nu en verdensomspændende epidemi af stigende nærsynethed, som menes at skyldes det store skærm-brug.

Overanstrengt syn ses nu så hyppigt, at det har fået sin egen diagnose, CVS (ComputerVisionSyndrome). Studier har vist at CVS periodevis opstår ved 90% af mennesker med meget skærmarbejde. Det kan medføre tørre øjne, tics, fysisk træthed/smerte i og bag øjne, hovedpine, nedsat koncentration og nedsat mental udholdenhed.

Tiltag og løsninger mod trætte øjne

I nogen tilfælde kan du reducere symptomerne ved at ændre på indstillinger af bord, stol og skærm, skabe nye og bedre arbejdsvaner og anskaffe sig skærmbriller. Hvis ikke ovenstående tiltag løser problemerne, kan du træne sit syn, så udholdenheden bedres.

Mange af klinikkens teenagere oplever sløret syn når de ser op på tavlen i skolen. Et logisk næste skridt er en synsprøve ved optikeren for at afdække evt. begyndende nærsynethed. Finder optikeren ikke nærsynethed er forklaringen ofte, at teenagerens fokuseringsmuskler er i krampe pga. mange daglige timer med telefonen på kort afstand fra øjnene. Dette resulterer i ”falsk nærsynethed” som blot vil blive forværret ved brillebrug. Løsningen er en kombination af synstræning og ændrede skærmvaner, så problemet ikke opstår igen.

Hvis du er i tvivl om en samsynsundersøgelse er relevant i netop din situation, er du altid velkommen til at skrive eller ringe og få svar på dine spørgsmål. Kontakt klinikken her.

Typiske tegn er:

Genkender du nogen af ovenstående symptomer?

20% af befolkningen nikker genkendende til ovenstående symptomer. Samsyns-problemer findes på mange forskellige niveauer. Derfor bliver ethvert forløb skræddersyet til lige netop din situation. Klinik Synstræning tilbyder en uforpligtende konsultation, så du kan indhente information om lige netop dit syn, længde på evt. træningsforløb og pris. Først herefter har du det nødvendige grundlag, til at træffe beslutning om evt. opstart af synstræning. Efter denne første konsultation opfordres alle klienter til at tænke beslutningen om opstart igennem hjemme. Det er Klinik Synstrænings interesse at sikre, at klienten opnår forståelsen for, at det kræver daglig træning at nå de ønskede resultater!