Hjerneblødning
og blodprop

Samsyn efter hjerneblødning eller blodprop

Du ser med hjernen og ikke med øjnene…. Det kan måske lyde underligt, da enhver jo ved at sløret og dårligt syn oftest kan afhjælpes med et par briller, der kompenserer for nærsynethed, langsynethed eller ”gammelmandssyn”. Det er selvfølgelig vigtigt at se skarpt, men denne evne er blot en del af puslespillet der tilsammen skaber dit samlede syn.

Hvis dit syn skal fungere i hverdagen, uden at hjernen skal bruge ekstra energi på at kompensere, skal du også kunne koordinere synsindtrykkene korrekt imellem de to øjne.

  • Du skal være i stand til at holde din fiksering stabil, så du kan holde øjenkontakt under en samtale, vurdere afstand præcist og dermed holde balancen og bevæge dig uden svimmelhed.
  • Du skal kunne styre din øjenmotorik, så du er i stand til at følge en linje, springe sikkert ned til den næste og læse effektivt uden udtrætning.
  • Du skal være i stand til at bruge dit perifere syn, så du kan holde til at handle ind til aftensmaden, samt orientere dig i trafikken på vej hjem, så du opdager cyklisten fra højre, samtidig med at du holder øje med bilerne der kommer imod dig.

Stroke, slagtilfælde, senhjerneskade

Dit syn skabes af det fineste samarbejde mellem dine øjne og din hjerne. Først modtages input fra øjnene der efterfølgende bearbejdes i hjernen og balancecenteret, og ikke mindst sammenholdes med hjernens tidligere erfaringer. Derfor er syn og samsyn meget ofte påvirket efter en hjerneblødning, blodprop i hjernen, slagtilfælde, stroke eller anden senhjerneskade.

Det er vigtigt at forstå, at synstræning bør være en naturlig del af den samlede genoptræning, da et dårligt syn ellers kan langsommeliggøre/hindre udbyttet af anden ellers udmærket genoptræning.

Det giver f.eks. ikke mening at træne en dårlig balance, hvis du ser dobbelt eller er svimmel pga. dårlig kommunikation mellem dit syn og sit balanceorgan. Her er synstræning nødvendig for at komme så langt som muligt med den samlede balancetræning.

Hvis du er i tvivl om en samsynsundersøgelse er relevant i netop din situation, er du altid velkommen til at skrive eller ringe og få svar på dine spørgsmål. Kontakt klinikken her.

Typiske tegn er:

Genkender du nogen af ovenstående symptomer?

20% af befolkningen nikker genkendende til ovenstående symptomer. Samsyns-problemer findes på mange forskellige niveauer. Derfor bliver ethvert forløb skræddersyet til lige netop din situation. Klinik Synstræning tilbyder en uforpligtende konsultation, så du kan indhente information om lige netop dit syn, længde på evt. træningsforløb og pris. Først herefter har du det nødvendige grundlag, til at træffe beslutning om evt. opstart af synstræning. Efter denne første konsultation opfordres alle klienter til at tænke beslutningen om opstart igennem hjemme. Det er Klinik Synstrænings interesse at sikre, at klienten opnår forståelsen for, at det kræver daglig træning at nå de ønskede resultater!