Previous slide
Next slide

Symptomer

Symptomer på dårligt samsyn

Klinik Synstræning hjælper klienter i alle aldre med forskellige symptomer

Læs mere om de typiske symptomer herunder:

Hjernerystelse

Som ramt af hjernerystelse kan det være svært at vurdere og mærke at netop synsfunktionen er nedsat, da de fleste forbinder et velfungerende syn med et skarpt syn. Når du får foretaget en synsprøve ved lægen eller optikeren, er målet netop at skabe skarpt syn på de mindste bogstaver på tavlen, men denne funktion er sjældent påvirket eller ændret efter en hjernerystelse. Derfor kan det være svært at forstå, at det er synsfunktionen der er skyld i nedenstående symptomer, da du efter en hjernerystelse ofte stadig kan se skarpt på lang afstand.

Derimod er funktioner som fokuseringsevnen og samtidig indad-drejning af øjnene meget ofte påvirket, hvilket kan besværliggøre alt nærarbejde som læsning og skærmarbejde, samt bare det at holde øjenkontakt under en samtale.

Typiske tegn ved hjernerystelse:

Hjerneblødning og blodprop

Du ser med hjernen og ikke med øjnene…. Det kan måske lyde underligt, da enhver jo ved at sløret og dårligt syn oftest kan afhjælpes med et par briller, der kompenserer for nærsynethed, langsynethed eller ”gammelmandssyn”. Det er selvfølgelig vigtigt at se skarpt, men denne evne er blot en del af puslespillet der tilsammen skaber dit samlede syn.

Hvis dit syn skal fungere i hverdagen, uden at hjernen må bruge ekstra energi, skal du også kunne koordinere synsindtrykkene øjnene i mellem, så du ser enkelt og ikke dobbelt.

Typiske tegn ved hjerneblødning og blodprop:

Svimmelhed

Er du udfordret af svimmelhed som enkeltstående symptom uden anden sygdomsmæssig bagvedliggende årsag? 

Det kan være nærmest invaliderende og gribe voldsomt ind i hverdagen. De fleste af Klinik Synstrænings svimmelheds-klienter har, inden de kommer til klinikken, været igennem et utal af undersøgelser og scanninger, hvilket har udelukket anden bagvedliggende sygdom. Det er selvfølgelig positivt, men efterlader dem ofte i et tomrum uden hjælp eller en behandlingsplan.

Svimmelhed kan ikke (endnu) ses i en scanning eller en blodprøve. Mange har været i ”den ubehagelig stol”, og er blevet vendt på hovedet for at konstatere evt. øresten. Denne test giver desværre sjældent andet end yderligere ubehag, og en efterfølgende mistanke fra lægen om at svimmelheds-symptomerne måske er psykiske.

Typiske tegn ved svimmelhed:

Læsevanskeligheder

Samsynsproblemer findes på mange forskellige niveauer, og kan derfor både gøre det ekstremt udfordrende at læse, hvilket kan forveksles med ordblindhed, eller ”blot” betyde langsom læsehastighed og hurtig udtrætning selvom selve læseevnen er god.

Hvordan ved du, at dit barn er udfordret med læsning?

  • Måske kan dit barn stave ordet i hovedet, men ikke genkende det på papir?
  • Måske er dit barn blevet ordblindetestet og ligger lige på grænsen?
  • Måske er du selv udfordret og har aldrig læst en bog færdig eller vil gerne tage en efteruddannelse?

Typiske tegn ved læsevanskeligheder:

Trætte øjne

Får du trætte øjne af dagens mange timer bag en skærm?

De fleste mennesker, både børn og voksne, bruger i dag væsentligt mere tid foran en skærm end for bare 10 år siden. Mange bruger skærme hele dagen på arbejdet eller i skolen, og fortsætter herefter i fritiden i timevis med et stort forbrug af computere, tablets og smartphones.

Blandt børn og unge ses lige nu en verdensomspændende epidemi af stigende nærsynethed, som menes at skyldes det store skærm-brug.

Typiske tegn ved trætte øjne:

Skelen

Skeler du eller dit barn? Det er aldrig for sent at træne en skelen. Målet vil for nogen klienter være perfekt samsyn. For andre vil det være lindring af symptomer som trætte øjne, dobbeltsyn, kort udholdenhed ved læsning, samt kosmetiske udfordringer.

Mange forældre har glæde af at få dybdegående information om, hvad det kan betyde for et barn at skele, samt hvorfor der ofte kan gøres SÅ meget mere end den gængse behandling ved øjenlægen med briller og klap. Denne information giver ofte nogen ”aha-oplevelser”, og gør det nemmere for forældre at forstå barnets reaktioner på situationen.

Typiske tegn ved skelen:

Sport

Syn og samsyn har en afgørende rolle for dine præstationer, uanset hvilken sportsgren du dyrker.

Spiller du fodbold skal dine øjne have fine glidende følgebevægelser, så du kan følge bolden og bedømme afstanden korrekt. Samsynet skal fungere upåklageligt for at du kan vurdere præcis hvor bolden er i ”rummet” samt hvor den er om få sekunder, så du kan ”time” dit spark korrekt. Du skal også have et godt samspil mellem dit centrale- og perifere syn. Det gør dig i stand til at holde din fiksation på bolden med dit centrale syn, mens du orienterer dig om dine med- og modspilleres position på banen med dit perifere syn.

Typiske tegn ved sport:

Test dit samsyn!

Samsynstræning optimerer øjnenes indbyrdes samarbejde samt hjernens tolkning af det sete. Synstræning forbedrer koncentration, indlæring, hukommelse, motorik og synsrelateret hovedpine.
Har du problemer med dit samsyn?

Genkender du nogen af ovenstående symptomer?

20% af befolkningen nikker genkendene til ovenstående symptomer. Samsyns-problemer findes på mange forskellige niveauer. Derfor bliver ethvert forløb skræddersyet til lige netop din situation.

Klinik Synstræning tilbyder en uforpligtende konsultation, så du kan indhente information om lige netop dit syn, længde på evt. trænings-forløb og pris. Først herefter har du det nødvendige grundlag, til at træffe beslutning om evt. opstart af synstræning.

Efter denne første konsultation opfordres alle klienter til at tænke beslutningen om opstart igennem hjemme. Det er Klinik Synstrænings interesse at sikre, at klienten opnår forståelsen for, at det kræver daglig træning at nå de ønskede resultater!