Det kræver bevægelse at lære at se!

Når baby ligger på maven med løftet hoved, putter ting i munden og leger med klodser er det ikke kun for at udforske verden. Det er også for at opøve sit visuelle system.

Det er gennem interaktion med omverdenen, at barnet lærer, hvordan deres handlinger ændrer de sanseindtryk der kommer retur. Derfor er bevægelse og sansestimulering livsnødvendig for små hjerner.

Verden har desværre set konsekvenserne af, hvad mangel af ovenstående kan betyde. Husker du børnehjems-børnene fra Rumænien, der før i tiden lå i tremmesenge døgnet rundt, og kun fik dækket de helt basale behov for overlevelse? Undersøgelser af disse børn viste det chokerende resultat, at de havde underudviklet sprog, syn, motorik og IQ. Heldigvis viste senere undersøgelser, at hjernen kan trænes op og komme sig i et vist omfang, når den efterfølgende stimuleres med de rette metoder. Derfor lever en stor del af børnene et relativt normalt liv i dag.

I 1963 viste to forskere fra Massachusetts, USA, i et forsøg med kattekillinger, at det kræver bevægelse at skabe et velfungerende syn. De lavede et forsøg med to grupper. Killingerne blev placeret i en cylinder med vertikale striber til at stimulere synet. Begge grupper modtog nøjagtig samme visuelle input. Forskellen i måden hvorpå de blev stimuleret lå i, at den ene halvdel fik lov at gå rundt i cylinderen, mens den anden blev båret rundt. Den gruppe som ikke fik lov at mærke poterne mod jorden og interagere aktivt med verden omkring dem, udviklede ikke et velfungerende syn og en god afstandsbedømmelse. Det gjorde gruppen, der havde bevæget sig selv.
(Til evt. katte-glade læsere skal tilføjes at killingerne efterfølgende blev sluppet løs, og faktisk herefter indhentede en del af den manglende stimulering og hermed skabte et brugbart syn.)

Ovenstående kan overføres direkte til udviklingen af syn, sanser og intelligens i mennesker. Jo før vores sansemotorik og hjerner stimuleres med bevægelse og indtryk, jo bedre stimuleres evnen til at indlære, tænke og forudse konsekvens af vores handlinger.

Når vi træner synet i Klinik Synstræning træner vi derfor ikke “kun” øjne og muskler, men også koordination, motorik, balance og dermed hjernen som jo styrer det hele i et tæt samarbejde med krop og syn…. Når baby stabler klodser, er det ikke kun for at lære om form og tekstur, men også for at skabe erfaringer til hjernen, så den lærer at se og afstandsbedømme.

Derfor er det ubeskriveligt vigtigt, at baby samler sin erfaringer fra den virkelige håndgribelige verden som er i ægte 3D og ikke fra en flad skærm som kun giver et vagt sanseindtryk eller på armen af en voksen, der løfter tumlingen op på legetårnet, fremfor at lade det kravle selv.

Hvor ofte gør du i grunden din baby eller tumling en bjørnetjeneste?